Gå videre til innhold
"Betalvegger" på nettaviser minsker innlenkene og risikerer å stenge ute søkemotorer — PR-kommunikatøren må aktivere seg

Blogginnlegg -

"Betalvegger" på nettaviser minsker innlenkene og risikerer å stenge ute søkemotorer — PR-kommunikatøren må aktivere seg

Nå lanseres "betalvegger" på mange nettaviser i USA, en trend som troligvis kommer fortsette også til Europa. Tanken er å generere nye intekter for mediehusene. Markedet derimot protesterer og slutter å lenke til interessante artikler. Med denne pågående trenden blir spredning i sosiale medier og søkemotorsoptimert pressematerial alt viktigere.

At mange dagsaviser og ukeblad under lengre tid har hatt finansielle problem er ingen nyhet. Det pågår nå en stor strukturforvandling i bransjen, der mediehusenes digitale og tradisjonelle redaksjoner går sammen (om det ikke allerede har skjedd), og der personalstyrken skjæres ned siden opplagene faller. Et kort tilbakeblikk finner du her.

De digitale utgavene øker leserantallet, men finansierer fortsatt ikke virksomheten. Det er papirutgaven med sine faste abonnementsinntekter og annonser som finansierer sysselsettingen. Men dette er ikke lenger holdbart, noe som også de store mediehusene lenge har prøvd å forandre. Nå kommer resultatene. Ideene er mange og visse bedre enn andre. Men faktum er at lønnsomheten forsvinner, og for at framtidens redaksjoner og mediehus skal overleve, må de, når papierutgavenes antall minsker, finne nye måter å generere inntekter på.

Newsday.com
I oktober i fjor lanserte Newsday, en lokal nettavis på Long Island, en "betalvegg" for sine lesere på newsday.com. Avisen tok 5 dollar uken for hver leser som ville besøke siden. Deler av sidens innhold som annonser, vær og aksjesider var fortsatt gratis. Abonnenter hadde dog fri tilgang til nettsiden. Fremgangsrikt? Nja, etter en uke hadde bare 35 personer tegnet årsabonnement.

Wall Street Journal.
Samtidig har Wall Street Journal valgt å ta betalt for deler av sine artikler. Lykkes leseren å finne artikellen på Google, kan du dog komme inn bakveien. WSJ har lenge vært den avis i USA som har hatt flest innlenkninger, men etter at delbetalningene kom, har alt fler nettsider og bloggere sluttet å lenke til WSJ, som i sin tur har gjort at de har mistet sin førsteplassering.

The New York Times
I stedet er det The New York Times som har tatt over førsteplassen, men det er bare et tidsspørsmål før også de mister sin plassering på pallen. I januar 2011 kommer de lansere en betalvegg, litt forskjellig fra de vi har nevnt tidligere. Her kjøper leseren i stedet et antall artikler som kan leses online hver dag. Det gjør allerede Financial Times. Strategien er å fokusere på de leserne som er villige å betale (ca 19% av leserne) mot å forutsette at inntektene skal komme fra nettannonser. Men også her er faren at bloggere kommer slutte å lenke till siden.

Mange andre nyhetskanaler velger å fortsette med å tilby gratis innhold. Deres forhåpninger er at de store avisene skal miste sine lenkinger, noe som kan gjøre andre online-sider større, og dermed nå flere besøkere, som i sin tur genererer større annonseinntekter. En del av strategien er å skape fler sidevisninger uten større kostnad, noe som gjør saiten avhengig av billig innhold. Her lanseres nå mange nye blogger som ikke redigeres like hardt (noe som tar tid), og lar eksterne kontakter ladde opp innhold på siden.

The Chicago Tribune
The Chicago Tribune lanserte nylig ChicagoNow, en side som fokuserer på lokale events og kultur, samt nasjonale nyheter med lokal vri. Innholdet genereres av bloggere som ikke tjener penger. Virksomheten drives av webutviklere, og det gjør ChicagoNow mye billigere enn f.eks. Chicago Tribunes site.

Mr. Murdoch
Til slutt har vi Mr. Mediemogul himself, — Rupert Murdoch — med "betalvegg" på britiske The Times og Sunday Times. Det kommer koste ett pund per dag eller to pund i uken å få tilgang til innholdet som også stenges ute fra alle eksterne søkemotorer. Les om hvordan det forseggår her.

Hvordan det kommer å gå kan bare tiden vise. Men en sak er sikker. Det redaksjonelle innholdet innenfor betalveggen får færre lesere, men troligvis også mer dedikerte lesere siden de får betale for å lese nyheten.

Så hva betyr dette for PR-kommunikatøren?
Jo, søkemotorsoptimert pressematerial og spredning i sosiale medier kommer å bli viktigere enn idag. Å bearbeide pressen kommer fortsatt stå høyt opp på agendaen, men samtidig er det viktig å hele tiden tenke på å få en så stor spredning av pressematerialet som mulig, og dermed nå rett til brukeren, uansett om hun eller han er opinionsdanner, blogger eller kunde. Vil du bli oppdatert på hvordan du kan maksimere ditt PR-arbeid og enkelt og effektivt nå ut til din målgruppe foruten journalistene? Da er MyNewsdesks onlineverktøy Publish noe for deg!

Vil du la MyNewsdesk hjelpe deg i ditt PR-arbeid? Registrer deg og prøv gratis i 30 dager!

Emner

Kategorier

Kontakter

Pressekontakt

Pressekontakt

Pressekontakt Pressehenvendelser

Mynewsdesk – En effektiv måte å skape bevissthet og relasjoner på

Mynewsdesk hjelper virksomheter med å skape bevissthet, nå rett målgruppe og bygge sterke relasjoner. Vår smarte PR-plattform forenkler og effektiviserer publisering, distribusjon og måling av alt ditt PR- og kommunikasjonsarbeid – alt på ett og samme sted.

Ved å samle alt PR-arbeidet på ett sted gjør vi det enklere å bygge merkevaren og samtidig overvåke relevant media. Det hjelper virksomheter med å måle engasjement og gjennomslag over tid.

Mynewsdesk har 1,6 millioner unike besøkende hver måned og det publiseres 80.000 innlegg på vår plattform hvert år. I dag bruker 4000 virksomheter fra hele verden Mynewsdesks plattform for å forbedre sitt PR- og kommunikasjonsarbeid, hvorav 70 % får sine nyheter plukket opp av media.

Les mer på www.mynewsdesk.com/no

Mynewsdesk Norge

NHST Media Group Christian Krohgs gate 16
PO Box 1182 Sentrum, 0107 OSLO
Norge