Blogginnlegg -
Journalistens 5 tips til å skrive interessant for journalister
Før jeg begynte i Mynewsdesk jobbet jeg som journalist for en av Danmarks største dagsaviser. Det var utfordrende, givende og interessant, men også frustrerende.
Det verste jeg visste var å motta irrelevante pressemeldinger i pdf-format, fulle av stavefeil og med kontaktpersoner som aldri tok telefonen. Det ble aldri noen artikler ut av den type henvendelser. Det beste var pressemeldinger med et ryddig oppsett, med relevante linker og kontaktpersoner som svarte på telefonen.
Vil du gjerne ringes opp av journalister som sitter med teksten din i hånden? Her har du fem tips til å forbedre pressemeldingen din, fra en som har sittet på den andre siden:
1. Tenk på målgruppen
Hvis du kun sender pressemeldinger til journalister som utelukkende dekker ditt fagområde kan det ofte være helt greit å skrive i fagtermer. Om dette ikke er tilfellet er det lurt å holde seg til et enkelt språk som gjør det lett for journalisten å finne essensen i budskapet ditt, og videreformidle det til sine lesere.
2. Kort og konsist
Journalister jobber under et konstant tidspress, så gjør det lettvint for dem. Er det virkelig nødvendig å liste opp hver minste detalj om det nye produktet deres, eller kan du holde deg til de tre viktigste punktene? Om du klarer å holde deg til en halv side er det bra, og ikke la pressemeldingen bli lengre enn én A4-side. Journalisten kan alltids kontakte deg, eller finne utfyllende informasjon i virksomhetens nyhetsrom.
3. Skriv som en journalist
På journalistutdannelsen er den omvendte pyramiden noe av det første man lærer. Kort fortalt er det en metode hvor du forteller det viktigste øverst i artikkelen eller pressemeldingen. Forsøk å formidle budskapet ditt i to setninger hvor du svarer på «hvem, hva og hvor». Fyll så på med utdypende fakta lenger ned så journalisten hele tiden får lyst til å lese videre.
4. Gjør det enkelt
Hold deg unna pdf, dropbox og et hav av vedlagte filer. Respekter journalistens tid og gi dem et hurtig overblikk. De har ikke tid til å laste ned masse materiale eller knote med en pdf hvor teksten ikke lar seg kopiere. Husk også titler på personene som uttaler seg. Det holder ikke å skrive «sier Per Hansen». Journalisten vil vite om Per Hansen er produktsjef, kommunikasjonssjef osv.
5. Husk det praktiske
Oppgi alltid kontaktinformasjon, sørg for at vedkommende er tilgjengelig etter utsendelse og link gjerne til virksomhetens nyhetsrom hvor journalisten kan finne all informasjon på ett sted.
Av: Kathrine Barslev, Marketing Manager, Mynewsdesk Danmark