Blogginnlegg -
Kommunikasjon på mottakers premisser - Innhold som treffer
…er en utslitt frase, men fortsatt like relevant.
Det er ikke all kommunikasjon som er like relevant. En studie vi i Red Performance gjennomførte i fjor (2014), viste at 86 % av alle sider på et utvalg av norske nettsteder trekker ned snittet for lesing.
Mesteparten av det som blir publisert på nett blir ikke lest!
Hva vil folk ha da?
Det er ikke lett å greie å treffe med hva folk vil lese. Interne behov og ikke minst press om hva som skal kommuniseres forvansker jobben med å lage gode saker.
Heldigvis fins det råd. Min ekspertise er innen digital kommunikasjon - webanalyse er et viktig verktøy som tas i bruk for å oppnå høyere treffrate med ny kommunikasjon og som brukes for å raffinere kommunikasjon. Det finnes mange metoder og tilnærminger til web-analyse, men det er spesielt to kilder som er spesielt nyttige å bruke for å forstå mer av hva som kan danne grunnlaget for god kommunikasjon
- Søkeord
- Sosial deling
Søkeord – slik behov for innhold uttrykkes
Søkeordsdata kan brukes for å kartlegge hva som er interessant innen en spesifikk kategori. Google byr på flere måter å vise frem data om dette – Google Trends er en tilnærming, en annen tilnærming er Relaterte søk.
Relaterte søk er kanskje den kjappeste måten som lar deg avdekke hva som er relevant innenfor en kategori:
- 1.Prøv å søke etter for eksempel luksushotell i Google.
- 2.Skroll helt til bunnen av siden til du kommer til Relaterte søk.
- 3.I denne lille listen ser du hvilke fraser og andre søkeord som Google mener er relevant opp mot søket luksushotell.
Relaterte søk baseres på historikk rundt søk som er i nær relasjon til det aktuelle søkeordet du søkte på. Et uttrykk for hva folk assosierer og er opptatt av i kategorien.
Hva kan du bruke søkeordsdata til?
Dette kan brukes til å bygge opp saker, kanskje ta tak i et område du ikke har snakket om før eller bruke som deler av en disposisjon til et stykke innhold.
Rent konkret:
- Input til pressemeldinger
- Grunnlag for bloggposter
- Nettstedsinnhold
- Nye innfallsvinkler på saker du allerede har skrevet
Søkeordsdata er noe jeg personlig bruker mye som basis for endring av innhold og innholdsstrukturer på nettsteder. Ved en relansering er søkeordsinnsikt veldig nyttig. Lager du noe folk ber om er det mye lettere å få suksess.
Sosial deling – hva syns folk er godt innhold?
Deling av innhold er en god indikator på innhold som er populært. ”Likes” er etter min mening en veldig dårlig indikator på kvalitet. Terskelen for å like noe er ekstremt lav, terskelen for å dele er mye høyere.
Jeg bruker tjenesten Buzzsumo.com til å kartlegge sosial deling, et veldig effektivt verktøy for å se:
- Hvilke saker relatert til konkrete søkeord som er mest populære
- Hvem som deler
- Hva som er mest populært hos konkurrenter
Buzzsumo koster noen kroner, men det fins måter å gjøre slik kartlegging gratis ved hjelp av verktøyet SharedCount og gratiscrawleren Xenu Link Sleuth (kult navn ikke sant?).
Se film på Youtube av hvordan du kan gjøre analysen selv.
Gi folk det de vil ha!
- Bruk søkeordsdata for å lage innhold og kommunikasjon som markedet er interessert i.
- Lær av saker som har høy delingsrate, la deg inspirere og utfordre.
Et tips til de som lager innhold som skal spres i presse:
De største redaksjonene jobber bevisst med søkeord og delingsgrad – greier du å sannsynliggjøre suksess med ditt innhold i søk og sosiale media i pitchen er det lettere å få gjennomslag.
Bruk SEO og sosiale media -data til å lage innhold som gir mer suksess from Magnus Strømnes Bøe
Gjesteblogginnlegget er skrevet av Magnus Strømnes Bøe som er partner og leder for fortjente og egne medier i RED Performance. Magnus holdt innlegget "Innhold som treffer", på vårt frokostseminar i Bergen 2. juni, og i Stavanger 4 juni.