Blogginnlegg -
Mynewsday 2018 - dette må du ta med deg inn i det nye året!
Mynewsday ble en stor suksess for oss, og det var utrolig hyggelig å møte så mange dyktige kommunikatører. Fokuset i år var på historiefortelling og innovasjon, og foredragsholderne skuffet ikke. Vi håper deltakerne plukket opp et par tips og triks de kan ta med seg inn i det nye året.
Under finner du sammendrag fra foredragene, video og presentasjoner. For ordens skyld er dette sammendraget forfattet som et klassisk blogginnlegg, og de ulike poengene er oppsummert i hvert sitt avsnitt. Kritikken mot bullet points er hovedsakelig forankret i presentasjoner, men i dette tilfellet unngår vi dem også i tekstformat. God lesing!
Ole Petter Hjelle – Historiefortellingens kraft
Hjelle fanget umiddelbart publikum med en fortelling. Deretter forklare han hvordan historiefortelling har vært viktig for alle kulturer til alle tider. Årsaken er enkel – du glemmer ikke gode historier. Hjernen vår er av samme kaliber som den var for flere hundre tusen år tilbake. Som art lærte vi oss å samarbeide og overleve gjennom historiefortelling. Dette er genetisk betinget, og husk at de egenskapene som overlever er de som øker vår sannsynlighet for å overleve.
Ole Petter Hjelle
Kort oppsummert skal du huske det følgende for å bli en god historieforteller:
Bullet points er ingen god måte å overlevere et budskap på når du står ansikt til ansikt med folk. Grunnen er at hjernen vår sliter med å forholde seg til flere informasjonskilder samtidig. Vi må faktisk velge, og da velger vi synet i ni av ti tilfeller.
Når presentert med fakta er det kun to områder i hjernen som aktiveres, kontra syv ved historiefortelling. Historiefortelling lar oss plante ideer og tanker rett i hjernen på folk, samtidig som vi ikke er godt rustet fra naturens side til å håndtere fakta og statistikk. Vi blir ikke engasjert av dette.
Historiefortelling skaper både større og positiv hjerneaktivitet hos oss. Dette vil igjen resultere i at folk blir mer positivt innstilt ovenfor personen som formidler og budskapet som blir formidlet. Dette kan øke salg, det kan gi tillit og det kan gi deg konkurransefortrinnet du trenger.
Jonathan Bean – What’s up at Mynewsdesk?
Jonathan startet med å stille spørsmål ved tillit. Tillitskrisen mediene opplevde i 2016 har nå flyttet seg til sosiale plattformer. Disse utfordringene knyttet han så til PR-faget, og minnet oss på at vår jobb – selv under disse omstendighetene – er å styre narrativet om vår virksomhet.
Dette er noe Mynewsdesk har gjort siden 2003, fra digitalisering av PR til SEO til innholdsproduksjon. Nå er tiden inne for å hjelpe kunder med å bli mer datadrevne. Nyervervelsen Mention er en viktig del av arbeidet med å gjøre det enkelt å jobbe med PR.
Pål Nisja-Wilhelmsen – Effektiv, praktisk innholdsmarkedsføring
Pål listet opp fem ting som vil definere innhold i året som kommer. For at du skal lykkes med din PR, må du ta høyde for det følgende:
1. Godt innhold trenger bruk
Annonsører øker budsjettene til innholdsmarkedsføring. Du må ha god distribusjon, godt innhold og det må være relevant. Aller helst i egne kanaler, da det er der den største veksten kommer. Hvor skal du være?
2. Kanalvalg
Video, lyd, kunstig intelligens og visuelle uttrykk. Du må tenke over hvor kundene vil at du skal være, og du må ta høyde for hvordan de konsumerer innhold på disse flatene. Ulike demografiske grupper konsumerer innhold på ulike måter. Derfor må innholdet tilpasses målgruppens oppførsel, behov og preferanser.
3. Konversasjonen
Du må snakke med med folk, ikke til dem. Du må få frem positive signaler og utnytte hvert eneste kontaktpunkt du har med kunden. Husk at mennesker vil snakke med mennesker, og at god service gir stor verdi for din virksomhet.
4. En levende symbiose
Innhold må være levende og kunne treffe den samme personen i ulike settinger. Det skal da også være relevant innhold for dem i alle disse settingene.
5. Sosialt 2.0
Folk er i mindre grad aktive på sosiale medier, men de er fremdeles aktive én-til-én, og det deles store mengder innhold mellom folk i lukkede grupper og fora. Derfor er det viktig at virksomheter fremdeles må ha en tilstedeværelse og engasjere mennesker med saker de virkelig bryr seg om. Det være seg klima, politiske standpunkter eller sosialt ansvar.
Ida Pernille Hatlebrekke – Gullfiskeffekten
Med alt støyet digitaliseringen har brakt med seg har vi som art blitt overstimulert. Faktisk så overstimulert at det har gått ut over vår evne til å konsentrere oss. Vi evner å konsentrere oss i åtte sekunder, og det er omtrent på nivå med gullfisker.
Den digitale økonomien har også skapt nye muligheter, og i dette nye landskapet er det viktigere enn noen gang at merkevarer evner å fange kunder ved å bygge sterke relasjoner til dem. Dette må likevel skje på en annen måte enn tidligere. I bunnen må virksomheter ha god teknologi og rasjonell kvalitet har blitt en hygienefaktor. Der man skaper relasjonen og lojalitet er i samfunnsansvaret en virksomhet tar. Hjelp dem med selvrealisering, og hjelp dem til å til å ta ansvarlige valg.
Dette starter med at du stiller deg selv følgende spørsmål: Hvilke problem kan du løse for målgruppen din? Hvilke problemer vil du løse for kundene dine?
Petter Schjerven – Språk og kommunikasjon
Dette gikk så fort at det ikke var mulig å gjøre notater. Mellom latterkulene formet det seg dog et budskap. Det budskapet var at bransjen med fordel kan revurdere en del av begrepene og språket vi bruker. Unngå bullshit-bingo. Gjør det enkelt, og gjør det forståelig.
Takk til alle for oppmøtet!
Video: Justin Walters