Blogginnlegg -
PR-høydepunkter fra januar: Kickstart på 2015
2015 er i gang for fult, og her er PR-kampanjene som hittil i år har fanget vår oppmerksomhet.
Kreativ videokommunikasjon i Finland
Friluftsbutikken Varusteleka, berømt for sin legendariske produktmarkedsføring (hvis du tilfeldigvis trenger gassmasker, så har de det), hørte at skuespilleren Arnold Schwarzenegger skulle komme til Finland. Så de lagde en video for å prøve å få ham til å besøke butikken deres.
(Dessverre besøkte ikke Mr. Schwarzenegger dem, men videoen gikk viralt og hadde nesten 600 000 visninger)
Inspirert av dette, fikk teatergruppen TuKY fra Turku University of Technology en idé. De etterlignet friluftsbutikkens viralkampanje ved å publisere et "videobrev" hvor de spør Varusteleka om å sponse deres show. De lovet friluftsbutikken dekning og førsteradsseter på premieren.
(På engelsk 1:24 og utover)
Med 27 000 visninger på YouTube har dette PR-stuntet også fått oppmerksomhet i finske aviser. På mindre enn 24 timer, svarte Varusteleka med en ny video. ”Vi kommer", lover de. Mannlige studenter er deres målgruppe, og de har allerede fått god presse. Bra spilt fra begge sider!
Alle elsker Taylor Swift
Ok, dette er en fra i fjor, men vi ville fortsatt nevne denne kampanjen. Den amerikanske artisten Taylor Swift, som har solgt over 30 millioner album, overrasket fansen til jul. Et håndplukket utvalg av fans ble sendt en gave med et personlig brev, og hun leverte til og med en av gavene personlig til en fan i Connecticut. Sjekk ut denne herlige videoen som viser Taylor skape ekte juleglede - og se mottakernes sjokkerte reaksjoner.
Selv om artistens PR-team mest sannsynlig står bak stuntet – hun kan umulig ha gjort all nettstalkingen, gaveinnpakkingen og brevskrivingen helt selv – er det en kjempefin gest. Eller, med andre ord: Taylor Swift har et fantastisk dyktig PR-team i ryggen!
Videoen har 16 millioner visninger på YouTube, og gikk viralt på Twitter også:
Så hvordan klarer hun å skape så mye buzz? Hun får folk til å engasjere seg. Hun snakker direkte til fansen som om de er hennes venner.
Uavhengig om du er en artist eller jobber med en merkevare, dine fans er de som anbefaler deg videre – de er dine talsmenn. Det lønner seg å få de til å føle seg sett og satt pris på.
Men kan du gjøre dette med din merkevare? Ja, det tror vi. Bli inspirert av dette stuntet og bruk det i din markedsføring. Og forresten, dette er ikke første gang Taylor Swift skaper så stort engasjement i sosiale medier. I september promoterte hun albumet sitt 1989 ved å invitere fans til en hemmelig lytte-session hjemme hos seg selv i husene hun har i New York, Los Angeles, Rhode Island og Nashville.
Bra jobbet, Taylor Swift og resten av crewet!
#ThisGirlCan
Sport Englans kampanje oppfordrer inaktive kvinner til å begynne og trene og overkomme frykten for å bli dømt.
Du har sikkert allerede fått med deg kampanjen, da flere medier har omtalt den. I Norge har Dagbladet dekket den.
Konseptet er godt – engasjere kvinner til å trene – men utførelsen av kampanjen har bydd på noen problemer.
Vi starter med det positive:
Det appellerer og inspirerer. Det skildrer en følelse du kan kjenne deg igjen i. Det er en fortelling, som oppfordrer til å være stolt og ta kontroll, samtidig som den bekjemper fordommer.
Kampanjen formidler at dette er ekte vare.
Den fremstiller kvinner på en måte reklamer vanligvis ikke fremstiller kvinner på. Kampanjer som spiller på styrke og autentisitet er ikke noe nytt. Blant dagens fokus på selfies og retusjering av bilder, ser det ut til at det å fremstå naturlig og ekte, begynner å få økt popularitet. Og det er en positiv utvikling i reklamebransjen
MEN..
“It's a celebration of active women up and down the country who are doing their thing no matter how well they do it, how they look or even how red their face gets”, står det på Sport Englands nettsider.
Kampanjen gir uttrykk for å være revolusjonerende - noe den ikke er i 2015. Sitatet "Sweating like a pig, feeling like a fox" indikerer at dette ikke er passende for en kvinne å gjøre i utgangspunktet.
For å sitere The Guardian:
"By claiming to represent “real” women’s bodies, what does the campaign buy into, and what does it really challenge? The camera pans across a range of exercising bodies that are not normally privileged on television screens – good. But this campaign is not only still all about women’s flesh, though it tries to sell that as somehow radical or revolutionary.
This is seemingly without consideration of how such symbolism might have the opposite effect to what was intended: normalising the slender body, accentuating the desirable and undesirable, what belongs and what doesn’t."
Enig.