Blogginnlegg -
Skriver du for roboter eller mennesker?
Hvis noen spør deg om du produserer innhold for roboter, er sannsynligvis svaret ditt: «Roboter? Nei, jeg skriver for journalister og andre interessenter.»
Men har du noen gang lurt på hvordan en journalist har tid til å gå gjennom hundrevis av pressemeldinger hver eneste dag, velge ut de mest interessante, finne en vinkling som passer leserne, og deretter skrive artikkelen og publisere den?
Når vi på Mynewsdesk snakker med journalister i nettverket vårt, forteller de at de noen ganger er nødt til å skrive 4-8 artikler om dagen. Det betyr at de også må gjennom den tungvinte prosessen vi nettopp beskrev 4-8 ganger om dagen.
Heldigvis, og i takt med at vi på Mynewsdesk fortsetter å videreutvikle produktet, så blir også plattformen vår smartere og bedre på å velge materiale som er verdt å sende til journalistene.
Derav det innledende spørsmålet: Skriver du for roboter eller mennesker?
Svaret er ja, det gjør du – i alle fall til en viss grad.
Lik det eller ei, men det er den harde sannheten. Det er nemlig to hovedmetoder for å fange en journalists oppmerksomhet. Det ene er personlig kontakt, som e-poster, telefonsamtaler og lignende. Med andre ord: det klassiske PR-arbeidet. Det andre er «å seire over robotene». Dette høres kanskje ut som en sci-fi-film (minus de kule kostymene og enorme budsjettene), men det er faktisk noen likhetstrekk. For akkurat som i filmene: Skal du vinne over robotene, er du nødt til å vite hvordan robotene tenker, og hva det er som får dem til å reagere så du kan beseire eller overvinne dem.
Trendsensitive roboter
En robot fungerer i stor grad som et verktøy for medieovervåkning. Avhengig av robotens evner, kan den relativt enkelt plukke opp artikler som matcher riktig tema. Den kommer også til å skanne teksten etter søkeord, så det å ha riktige søkeord i både tittel og selve teksten er altså viktig. Den neste utfordringen ligger i om roboten kan matcher disse søkeordene med et verktøy som analyserer trender. I så fall betyr det at du er nødt til å vite hva som trender akkurat nå.
Dersom roboten er enda mer avansert, kan den også se på grammatikk og lesbarhet, ikke nødvendigvis for å sikre at det er korrekt, men mer som en vurdering av kildekritikk. Dårlig skrevne pressemeldinger kan indikere en bot (en programvareagent) eller dårlige oversettelser. Ingenting av dette er noe en robot ønsker å sende mesteren oppdragsgiveren sin – journalisten.
Når teksten har gått gjennom «robotens godkjenningsprosess», vil den presenteres for journalisten, som i fred og ro velger pressemeldingene som passer hans eller hennes formål best, vel vitende om at de ikke har gått glipp av noe viktig.
Å akseptere eller seire over algoritmen
Hvordan slår vi robotene? Heldigvis ligger vi på Mynewsdesk i forkant når det kommer til AI – kunstig intelligens – og skanning av tekster, og verktøyet vår er skapt slik at roboter tydelig kan se at innholdet kommer fra en pålitelig kilde. Og fordi vi har tilpasset kodingen etter Googles retningslinjer, kommer nyhetsrommet ditt på Mynewsdesk også til å godkjennes av Googles roboter.
Takket være vår siste produktoppdatering med funksjonen «lesbarhet», kan du nå se hva slags kompleksitetsnivå teksten din har, fra «veldig lett» til «veldig vanskelig». Selve kjernen i budskapet er du selv ansvarlig for, men har du behov for hjelp der også, har vi på Mynewsdesk tilgang til en gjeng med gode skribenter som gjerne hjelper deg med skrivingen eller å korrekturlese arbeidet ditt.