Blogginnlegg -
Slik bruker du lenker i pressemeldingen - uten å bli straffet av Google
Ved å ha et godt
grunnlag og innhold av høy allmenn interesse,
er det lett å få god effekt av pressemeldinger.
Og om du følger grunnprinsippene for søkemotoroptimalisering av pressemeldinger får du bygd lenker og autoritet. Det fører til økt synlighet og troverdighet.
Men - Matt Cutts, Googles webspamsjef, har sagt at lenker fra pressemeldingsnettsteder ikke gjør deg mer synlig, og kan i noen tilfeller gi deg dårligere synlighet. Bakgrunnen for dette er et disse lenkene ikke oppfattes som fortjente, men plasserte. Dette er i og for seg riktig når pressemeldingen distribueres automatisk. Men når pressemeldingen vurderes av en journalist, og innholdet brukes som grunnlag blir dette urettferdig.
Mange i bransjen har stilt seg tvilende til at påstanden om at lenker i pressemeldinger generelt ikke fungerer. Et britisk SEO-selskap motbeviste påstanden ved å gjennomføre et eksperiment der Matt Cutts egen blogg ble boostet av nettopp en pressemelding. På den andre siden har enkelte pressemeldingsnettverk blitt totalt ikke-fungerende med hensyn til lenkebygging, noe de selv har bekreftet. Årsaken til dette er at de i det store og hele baserer seg på automatisk distribusjon og har få tilfeller av at journalister faktisk tar i bruk sakene.
Oppsummert om lenker og pressemeldinger
- Lenker i pressemeldinger innebærer en risiko
- Lenker i pressemeldinger booster et nettsteds synlighet
- Utelukkende automatisk distribusjon straffes
Så hva gjør du?
Ikke bruk automatisk distribusjon
og
Dropp å bruke lenker i pressemeldingen
eller
Behold lenkene og bruk ”nofollow” for å unngå straff
Min anbefaling: Behold lenkene!
Dropper du lenker kan du miste verdifull trafikk og du går glipp av verdien lenkene har overfor synlighet i Google.
Meningen med enhver pressemelding er nettopp det at det skal bli plukket opp av pressen og omtalt. Dersom det da er lenker i pressemeldingen, som journalisten finner nyttige for leser, eller nødvendige for sin egen del for å kreditere kilden – gir dette verdifulle poeng mot synlighet i organisk søk.
Slik bruker du rel= ”nofollow”
Ved å legge til koden rel=”nofollow” i lenkene, i digitale pressemeldinger, unngår du å bli straffet.
I følgende eksempel er koden rel=”nofollow” lagt inn etter lenken til siden http://www.dittnettsted.no/:
<a href=”http://www.dittnettsted.no/” rel=”nofollow”>Lenketeksten</a>Koden rel=”nofollow” sier til Google og andre søkemotorer at denne lenken ikke skal ”telle” som en fortjent lenke, men at den er plassert av deg som oppdragsgiver.
Faktum er at denne lenken har en verdi, men betraktes som en annenrangs stemme for å regne ut hvilke søkeord ditt nettsted er relevant på og hvilken posisjon du får i søk.
– At Google nå straffer forsøk på å spamme gjennom pressemeldinger er en forandring vi i Mynewsdesk setter stor pris på. Våre metoder for distribusjon legger til rette for at journalister skal kunne bruke historier og benytte seg av relevant pressemateriale, i tillegg til innebygde linker. For å være på den sikre siden anbefaler vi at alle følger Magnus Strømnes Bøe sine tips: Å bruke "nofollow" og rette seg etter Googles retningslinjer. Vi jobber med å automatisk legge til "nofollow"-parameteret i newsroomet, for å gjøre det enda enklere for kunder av Mynewsdesk å unngå straff fra Google, sier Henriette Sveen, Country Manager Mynewsdesk Norge.
Kilder:
- Googles retningslinjer for lenker
- Matt Cutts om at lenker i pressemeldinger ikke fungerer
- Hvordan SEO Consult beviser at lenker i pressemeldinger fungerer
Av Magnus Strømnes Bøe for Mynewsdesk.
Magnus jobber som seniorrådgiver og faglig ansvarlig for SEO i RED Performance. Selskapet er en del av RED-gruppen og er et team av spesialister på markedsføring på Internett og performance marketing.