Blogginnlegg -
Tre eksempler på god historiefortelling
Måten å nå interessenter og kunder på har endret seg dramatisk i løpet av det siste tiåret. Der du før måtte jobbe mot media og gå via en tredjepart for å få interessentenes oppmerksomhet, kan du nå benytte deg av andre kanaler tar deg direkte til målgruppen. Jeg tenker da særlig på blogger, videoer, e-bøker og sosiale medier.
Tradisjonelle medier har selvfølgelig fremdeles autoriteten og tyngden til å overtale lesere, men sofistikerte PR-folk gjør det heller selv over tid og via egne kanaler. Noen av de flinkeste i klassen er Red Bull, GE og Adidas, og de har alle egne mediehus internt i selskapet.
Å bygge en merkevare i den digitale tidsalder
Å skape en relasjon til interessenter er ingen lett oppgave. I denne tidsalder innebærer det i stor grad å ta det første steget i retning av å endre markedsføringen av egen virksomhet fra produktorientering til historiefortelling. Mange virksomheter gjør en utmerket jobb her og de drar inn et engasjert publikum ved å produserer svært godt innhold. Innhold levert til riktig tid, til riktig person og på rett sted. Gjør man dette riktig slipper man å kjøpe oppmerksomhet.
Gode historier får oppmerksomhet
Merkevarefortelling er et buzzord det har gått inflasjon i, og mange av oss har brukt det mye for å forklare hvordan virksomheter har gått vekk fra tradisjonell reklame og PR. Skikkelig merkevarefortelling har egenskapen til å finne felles interesser med målgruppen, det være kunder, influencers eller andre interessenter for så å fortelle historier om dette på en interessant måte. Hvordan ser slike historier ut? Det er utrolig mange muligheter der ute, bare se på disse eksemplene:
Minicase #1: Autodesks Redshift
Autodesk lager programvare for designere – alt fra arkitekter og ingeniører til produktdesignere og spillutviklere. Joda, selvfølgelig kan de pitche historier til mediene slik som de pleide å gjøre, men de har funnet en måte å bli media på heller enn å pitche dem. De publiserer nemlig på Redshift, deres egen nettside, og den blir hyppig lest av folk i målgruppen deres.
Hvordan gjør de det? Jo, de har ansatt en gruppe journalister som publiserer innhold de vet engasjerer leserne deres. Ved å gjøre dette har de bygd seg opp et rykte som en leder innen bransjene de jobber opp mot. Selskapet trenger ikke lenger å satse på at media skal gjengi historiene deres fordi de nå er et av de viktigste mediene i bransjene de jobber opp mot.
Minicase #2: HABA ”Spør Mali”
Månedlig arrangerer den tyske leketøysprodusenten HABA et ”Spør Mali” blogginnlegg hvor barn og foreldre stiller spørsmål til en dukke ved navn Mali om problemerstillinger som er viktige for dem. Det kan for eksempel være ”er dukker kun for jenter?” og ”hvilket språk snakker HABA-dukker?”. Det er en utmerket måte for dem til å vise sine verdier og kultur, men på en måte som er i tråd med selskapets formål – å underholde barn. Selskapet publiserer Q&A samt andre informative blogginnlegg, video og øvrig innhold via sosiale medier.
Minicase #3: Craft Beer Cellar
Craft Beer Cellar er en New England-basert ølforhandler fra USA. De har en blog, arrangerer ulike typer arrangementer og har en veldig stor følgerskare på sosiale medier. I løpet av seks år har forhandleren utvidet fra én til 24 lokaler spredt rundt om i landet.
Ved å se over Craft Beer Cellars Facebookside vil du se en god blanding av informativt innhold, humor og mye kjærlighet for øl. Hver butikk har forøvrig sin egen Facebookside. Forhandleren sier at deres primærmål er å lære opp folk om øl og bli en troverdig ekspert på området. ”Mer enn noen gang tidligere er forbrukeren overveldet av informasjon” sier medgründer Kate Barker. ”Det er der vi kommer inn i bildet. Folk stoler på oss. Det er viktig å bygge opp den tlliten”.
Nøkkeler til å mestre god historiefortelling innen PR
Som vi kan se i disse eksemplene så kommer historier i mange former, alt fra video, infographics, ulike arrangementer og via sosiale medier. Det de har til felles er at de trekker oppmerksomhet på grunn av innholdets kvalitet og budskapet.
- Vær media istedenfor å pitche til dem
- Finn felles interesser med målgruppen
- Publiser engasjerende og innsiktsfullt innhold som leserne ønsker å lese
- Bli en ekspert på ditt felt
- Ansett eller opprett en skrivegruppe
- Del dine verdier og kultur og samkjør det med virksomhetens formål
Hvis du vil lære mer om kunsten å fortelle gode historier innen PR kan du gjøre det ved å ta vårt gratiskurs og digitale PR-sertifikat.