Gå videre til innhold
Web3 — hva er dette «moteordet» og hvilken betydning har det for varemerker?

Blogginnlegg -

Web3 — hva er dette «moteordet» og hvilken betydning har det for varemerker?

Etter et par lange og interessante – men samtidig forvirrende – samtaler med mine to venner, Robert Istok og Andrew Rozas, om Blockchain, NFT-er, DAO-er (ja, listen er lang …) for noen år siden, forsvant jeg dypt ned i web3-emnet. Det ga meg definitivt en bedre forståelse av det hele, selv om det er et komplisert område i rask endring. Men en ting er sikkert: Vi kommer ikke unna dette i fremtiden, og om rundt 24 måneder blir det en handelsvare for både varemerker og forbrukere.

Vi spoler tilbake til da jeg sluttet i jobben min på Bambuser og Relatable for noen måneder siden, for å følge min egen virksomhet og starte mitt eget byrå. Når du sier opp fulltidsjobben din uten å ha en annen fulltidsjobb på stell i et etablert selskap, gir det deg en umiddelbar følelse av å måtte være helt oppdatert på alt som komme skal. Så det var akkurat det jeg gjorde: Jeg dykket ned i alt som hadde med web3 å gjøre, som resulterte i å kunne legge sammen to og to og forstå forbindelsen mellom i dag og i morgen, samt hva det egentlig betyr for både varemerker og forbrukere. Det ga meg også mulighet til å gjøre det hele mer forståelig for oss mennesker.

Hva er web3, og hvorfor skjer det nå?
Se på web3 som den naturlige neste utviklingen av internett, med noen nye tjenester og oppdateringer som både bedrifter og folk vil kunne utnytte på tvers av sine ulike virksomheter og liv. Web3 skjer akkurat nå fordi det er en reaksjon på hvordan sentraliserte selskap og organisasjoner har håndtert og tjent penger på folks data. Web3 sikter på å forvandle internett fra en sentralisert plattform til en desentralisert plattform. Rett og slett gi mindre makt til sentrale organisasjoner, aka internettets «mellommenn», som tilbyr tjenester i bytte mot din data (Facebook er et godt eksempel på at du som menneske er selve produktet), og mer makt til peer-to peer-tjenester og -teknologier (også kjent som 2P2 eller likemannsnettverk), som tillater hvem som helst å delta uten å generere inntekter på deres personlige data. Målet er å i sluttenden gi mer makt til forbrukeren. I denne nye verden er alt bygget på et system kjent som Blockchain – blokkjeder.

Se på Blockchain som et slags bokføringssystem hvor mange datamaskiner sitter på data hvem som helst kan søke i. Brukerne betjener systemet i fellesskap, og det deles ut «tokens», eller såkalte polletter, til de som deltar. Disse kan brukes til å blant annet stemme på ulike avgjørelser, og en del andre ting.

Jeg personlig tror at dette er en nydelig overgang hvor vi bygger et inkluderende, generøst og transparent internett, som hvem som helst kan dra nytte av. Denne nye versjonen av internett er litt vanskelig å få et håndfast grep om, og det vil derfor ta litt tid å tilpasse seg og få en full forståelse av det.

I web-3-verdenen, på Blockchain, skjer det mye forskjellig for tiden, og jeg skal prøve å ta deg gjennom noe av «buzzet» – de trendy moteordene – du muligens har hørt om.

NFTs (non-fungible tokens)

Se på dette som digitale samleobjekter og filer på nett, som du kan kjøpe og selge. Det finnes mange markeder hvor du kan lage dine egne NFT-er og selge dem, men du kan også bytte, kjøpe og selge andre NFT-er. I denne teknologiens tidlige dager har det vært mange prosjekter hvor selskap bruker NFT-er utelukkende som et digitalt samleobjekt, som ikke skiller seg så mye fra vår offline kunstverden. Med dette digitale samleobjektet (din NFT), eier du rettighetene til det spesifikke samleobjektet, og det er «non-fungible» som betyr at det ikke kan erstattes av noe annet. Du kan bytte det på tvers av ulike markeder, som OpenSea, og de fleste NFT-er er en del av blokkjeden Ethereum, som betyr at for å kjøpe den NFT-en må du kjøpe det med Ethereum-mynter (ETH).

De mest suksessrike NFT-ene og NFT-«varemerkene» er ikke bare et spesifikt kunstverk, du blir også en del av et samfunn når du kjøper et stykke. Et samfunn hvor du kan møte likesinnede, spille spill, få invitasjoner til arrangement, og mye annet. Bored Ape Yacht Club — er et godt eksempel på en NFT-samling som har blomstret opp, og i dag kjøpes en av de originale «Bored Apes» for hundretusenvis av dollar … Og kjendiser som Fallon, DJ Khaled, Steph Curry og Post Malone er alle eiere av «Bored Apes». Med andre ord: De har gjort NFT-er til et medlemskap.

Bilde fra https://boredapeyachtclub.com

Et annet eksmepel er det Gary Vaynerchuk har gjort med NFT-initiativet VeeFriends, hvor han selger NFT-er med sitt eget kunstverk. I tillegg til å være eier av dette digitale kunstverket, blir du også en del av Garys egne samfunn, og avhengig av hvilken NFT du kjøper, får du tilgang til ulike opplevelser. Alt fra et 1:1 videomøte eller en forelesning til en billett til hans «VeeCon», og mye annet. Med andre ord: Han bruker NFT-teknologien til billettsalg.

Det interessante med billettsalg og NFT-er, er at billettsalgindustrien har vært preget av svindel, som har tvunget fansen til å betale høyere priser, samtidig som det gir økte sikkerhetstrusler for arrangørene. Gjennom misbruk av teknologi, forårsaker billettsalgroboter kaos, og gjør det mulig å kjøpe opp billetter i store bulker og selge de på andrehåndsmarkedet til høyere priser. Ved å bruke blokkjeden til å selge billetter, finnes det ingen måter å svindle billettene på, da kjøpshistorikken er transparent og tilgjengelig for alle i den åpne blokkjedekilden. Dette er et av områdene hvor jeg ser at web3 vil løse et veldig tydelig problem.

Hvilken betydning kan web3 få for varemerker?

Det finnes haugevis med muligheter for merkevarer på dette området. Men som med enhver annen markedsføringskanal, er det viktigste å integrere det med dine andre markedsføringskanaler og -initiativer, eller implementere det i en større forretningsstrategi. Når alt kommer til alt, så handler det om å nå en ny målgruppe og vise at du er et innovativt varemerke som forstår kulturelle bevegelser. Jeg kan spå noen ting som kommer til å være viktig for varemerkers strategier i fremtiden, sammen med noen spørsmål jeg ville stilt meg selv som varemerke.

  • Fysiske varer pares sammen med digitale varer. Selger jeg noen produkter eller objekter som kan digitaliseres og bli NFT-samleobjekter?

  • Alle billetter kommer til å selges som en NFT. Skal jeg selge billetter til arrangementer, og kan vi bruke blokkjede-teknologien for å gjøre kjøpet tryggere for forbrukerne?

  • Token-gated-opplevelser. Har jeg noen eksklusive opplevelser jeg tilbyr forbrukerne, hvor jeg kan bruke NFT-er som medlemskap?

  • NFT-er som en oppdatert versjon av et lojalitetskort. Er det vanskelig å spore lojalitet, og ha en to-veis-transaksjon med mine mest lojale kunder? NFT-er kan være en måte å belønne mine mest lojale kunder på.

Vi har bare begynt å skrape litt på selve yten av web3, og det er så mye mer å hente. Jeg håper dette har gitt en litt bedre forståelse, og jeg ser virkelig frem til å snakke mer om temaet på Mynewsday 2022.

Mynewsday 2022 nærmer seg - Meld deg på vårt digitale arrangement her – helt gratis!

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Pressekontakt

Pressekontakt

Pressekontakt Pressehenvendelser

Relatert innhold

God kommunikasjon krever mer enn god kommunikasjon

God kommunikasjon krever mer enn god kommunikasjon

Tidligere handlet kommunikasjon om å skape overbevisende budskap og formidle historier. I dag – selv om det fortsatt er en sentral del – er det ikke nok. Og det har det heller ikke vært på en god stund. Arenaen for kommunikasjon har endret seg, og i dag forventer forbrukerne at kundereisen deres er sømløs, og erfaringene de gjør seg på veien spiller en stor rolle når de skal velge varemerke, produ

Den herlige galskapen i en kommunikatørs arbeid

Den herlige galskapen i en kommunikatørs arbeid

Som moderator er ansvaret mitt blant annet å sikre at det er tydelige og gode overganger mellom de ulike segmentene og talerne, slik at publikum klarer å forholde seg til alt innholdet de presenteres for. Da jeg satte meg ned for å reflektere over Mynewsday 2022 slet jeg med å oppsummere. Vi hadde en fantastisk bredde i temaer og tok opp så mange spesifikke, dyptgående, og noen ganger også eksiste

Relaterte events

Mynewsday 2022

Mynewsday 2022 - Reshaping PR & Communications

Dato 16. november 2022 09:00 – 12:00

Sted Digital interactive event - Free of charge

Mynewsdesk – En effektiv måte å skape bevissthet og relasjoner på

Mynewsdesk hjelper virksomheter med å skape bevissthet, nå rett målgruppe og bygge sterke relasjoner. Vår smarte PR-plattform forenkler og effektiviserer publisering, distribusjon og måling av alt ditt PR- og kommunikasjonsarbeid – alt på ett og samme sted.

Ved å samle alt PR-arbeidet på ett sted gjør vi det enklere å bygge merkevaren og samtidig overvåke relevant media. Det hjelper virksomheter med å måle engasjement og gjennomslag over tid.

Mynewsdesk har 1,6 millioner unike besøkende hver måned og det publiseres 80.000 innlegg på vår plattform hvert år. I dag bruker 4000 virksomheter fra hele verden Mynewsdesks plattform for å forbedre sitt PR- og kommunikasjonsarbeid, hvorav 70 % får sine nyheter plukket opp av media.

Les mer på www.mynewsdesk.com/no

Mynewsdesk Norge

NHST Media Group Christian Krohgs gate 16
PO Box 1182 Sentrum, 0107 OSLO
Norge