Gå videre til innhold
6 råd for bedre kommunikasjon med journalister, bloggere og andre interessenter

Nyhet -

6 råd for bedre kommunikasjon med journalister, bloggere og andre interessenter

I dag kan alle skrive, publisere og nå ut med innholdet sitt. Hvem som helst kan blogge, og flere bedrifter begynner å ligne på tradisjonelle mediehus med egne redaksjoner og journalister.

Det hevdes at journalister går usikre tider i møte, samtidig som bloggere kommer til å få stadig mer innflytelse. For mange blir skillet mellom blogging, journalistikk og innholdsmarkedsføring stadig mer uklart. Noen er nok også usikre på hva forskjellen på en journalist og blogger egentlig er i dag. Er journalistens rolle like tydelig som før, eller er grensene mellom journalistikk og blogging i ferd med å bli visket ut?

Både bloggere og journalister dekker områder som de er spesielt opptatt av og interessert i. Ofte slåss de om de samme mottakernes oppmerksomhet, og begge parter er av avhengig av å gjøre seg relevant for at leseren skal velge å bruke tid på akkurat det de ønsker å formidle.

Det er også noen klare skiller. Journalister har et overordnet samfunnsoppdrag som samfunnets ”vaktbikkje”. De må overholde krav til objektivitet, integritet og korrekt rapportering av fakta. Som blogger har du ingen slike krav du må forholde deg til. Leserne har også ulike forventninger til hva bloggere og journalister leverer av innhold. En blogger kan skrive om produkter, ta utgangspunkt i personlige interesser og ytre egne meninger. Det kan ikke en journalist. Han skal være saklig, informativ og uavhengig av kommersielle interesser. Samtidig har journalisten nyhetskriterier å forholde seg til, og dermed et behov for å sette en nyhetssak inn i en kontekst som har allmenn relevans og interesse.

Det er tydelig at bloggere og journalister har visse ting til felles, samtidig som det også eksisterer tydelige forskjeller. Hvordan dette kommer til å se ut i fremtiden er vanskelig å si. Det eneste som er sikkert er at mediebransjen gjennomgår store endringer, og at flere av endringene påvirker måten kommunikatører forholder seg til omverden.

I juli 2015 gjennomførte Mynewsdesk en spørreundersøkelse med over 1200 kommunikatører i seks forskjellige land. Vi spurte de om utfordringer de møter i rollene sine. Dette er noe av hva de svarte:

  • 90% har flere ansvarsområder enn noensinne
  • 84% forholder seg til journalister
  • 55% forteller at det forventes at de produserer flere pressemeldinger i året som kommer
  • 52% forteller at bloggere er en viktig målgruppe å forholde seg til
  • 38% jobber med sosiale medier

Til tross for at flere virksomheter beveger seg i retning av å bli egne mediehus er journalister og bloggere åpenbart fortsatt viktige å forholde seg til. Det finnes også noen råd du kan ha nytte av å følge, uavhengig av om du retter deg mot journalister eller bloggere.

Her er seks tips til hvordan du kan kommunisere:

1. Forstå mottakerens behov

Uavhengig om du kommuniserer med en journalist eller blogger er det viktig å forstå hva som interesserer dem. Hvilke temaer dekker de? Hva slags stil har de? Skriver de korte og konsise saker, eller publiserer de lengre og mer dyptgående artikler? Lær deg å forstå mottakeren din, og skreddersy innsalget ditt til hver enkelt som du henvender deg til. Bruk notatfeltet i listene dine til å notere deg stikkord om dine interessenters behov.

2. La mottakerne bli kjent med deg

Les artiklene og bloggpostene til interessentene dine. Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet under artikkelen, del den eller gå i dialog med avsenderen på Twitter. Kanskje har du et interessant tips å dele med mottakeren? Viser du interesse og er hjelpsom er det lettere å skape en relasjon som begge parter har nytte av. Det kan være en fordel den dagen du har en nyhet du ønsker å nå ut med.

3. Skreddersy innsalget ditt

Alle vet at det lønner seg de gangene du har noe helt spesielt å nå ut med, allikevel velger få å gjøre noe med det. Ofte er nok årsaken at man vegrer seg for tiden det tar å lage et skreddersydd innsalg. Entreprenør, investor og Silicon Valley-profil Adeo Ressi har en effektiv løsning på dette problemet. Han mener at du kan gjøre et godt skreddersydd innsalg i kun én setning.

Dette er malen hans for å fenge interesse: ”Mitt firma (navn), utvikler et (produkt/tjeneste) for å hjelpe (målgruppe) (å løse et problem) (på en måte som gjør det unikt).”

Denne malen er opprinnelig utarbeidet for entreprenører som skal selge inn idéen sin til investorer, men er overførbar for kommunikatører som skal selge inn en nyhet til en journalist eller blogger.

4. Sørg for at timingen er god

Mange journalister sier at de foretrekker å motta nyheter på morgenen. Allikevel er det ikke sikkert at det gjelder akkurat dine interessenter. Det er helt å greit å spørre om når de foretrekker å motta henvendelser. Noter tidspunktene og sørg for å følge dem de gangene du har noe på hjertet. Husk at det ikke alltid er den beste nyheten som får spredning. Det kan også være den som traff best på timingen i innsalget.

5. Sørg for at nyhetsrommet ditt er oppdatert

I nyhetsrommet ditt bør alt materiale ligge oppdatert og lett tilgjengelig for å bygge opp under innsalget ditt. Dette gjelder nyheter, pressemeldinger, blogginnlegg, dokumenter, bilder, video osv. Hvis en mottaker først fanger interesse for nyheten din, vil du gjøre det enklest mulig for han eller henne å finne frem til annet relevant bakgrunnsmateriale.

6. Prøv, feil, lær og prøv igjen

Ikke vær den bedriften som konkluderer med at ”dette er ikke noe for oss” bare fordi du ikke traff 100% på første forsøk. Aksepter at du må prøve og feile noen ganger før du finner ut av hva som funker for deg. Det er også lov til å ta kontakt med mottaker for å høre hvorfor det du sendte ikke fattet vedkommenes interesse. Øvelse gjør mester! 

Interessert i å lære mer? 

Last ned rapporten ”Digital PR - From challenges to opportunities”, hvor vi også presenterer et knippe løsninger på de vanligste utfordringene.

Gaby

Kilder: TechcrunchPr.coCompulkol

Emner

Kategorier

Kontakter

Pressekontakt

Pressekontakt

Pressekontakt Pressehenvendelser

Relatert innhold

Syv ting du må vite om journalister

Syv ting du må vite om journalister

Basert på resultatene fra Mynewsdesks "Journalism Trends 2016", presenterer vi her syv utfordringer journalister står ovenfor, samt enkle forslag til bedret samarbeid mellom PR-folk og journalister.

Mynewsdesk – En effektiv måte å skape bevissthet og relasjoner på

Mynewsdesk hjelper virksomheter med å skape bevissthet, nå rett målgruppe og bygge sterke relasjoner. Vår smarte PR-plattform forenkler og effektiviserer publisering, distribusjon og måling av alt ditt PR- og kommunikasjonsarbeid – alt på ett og samme sted.

Ved å samle alt PR-arbeidet på ett sted gjør vi det enklere å bygge merkevaren og samtidig overvåke relevant media. Det hjelper virksomheter med å måle engasjement og gjennomslag over tid.

Mynewsdesk har 1,6 millioner unike besøkende hver måned og det publiseres 80.000 innlegg på vår plattform hvert år. I dag bruker 4000 virksomheter fra hele verden Mynewsdesks plattform for å forbedre sitt PR- og kommunikasjonsarbeid, hvorav 70 % får sine nyheter plukket opp av media.

Les mer på www.mynewsdesk.com/no

Mynewsdesk Norge

NHST Media Group Christian Krohgs gate 16
PO Box 1182 Sentrum, 0107 OSLO
Norge