Nyhet -
TV2 -journalist vant reisen til Stockholm
Karoline Rossgård Salhus fra TV2 Nyhetene vant reisen til Stockholm i Mynewsdesks konkurranse for nye brukere. Karoline jobber i TV 2 som nyhetsjournalist på TV 2 Nyhetenes nettdesk, hvor hun har vært i tre måneder. Vi passet på å stille noen spørsmål om hvordan hun som ung journalist arbeider med sosiale medier og hvordan hun tror framtiden ser ut.
- Jeg skriver nyheter fra inn- og utland på nett. Det er et veldig hektisk og inspirerende miljø, der en konstant hører og ser de ulike redaksjonene i arbeid i de åpne lokalene. Jeg er ganske fersk ennå, og det er en hard jobb å komme skikkelig inn i. Jeg prøver å suge til meg all ny kunnskap jeg kan få og lærer noe nytt hver dag.
Hvilke sosiale plattformer bruker du?
- Det første sosiale mediet jeg startet med var MySpace, men nå bruker jeg først og fremst Facebook. Etter at jeg startet på TV 2 har jeg innsett at også Twitter er et viktig verktøy som journalist. Jeg er ikke helt bekvem med hvordan man på best måte kan utnytte Twitter ennå, men ser at det er mye informasjon der som jeg ikke kommer over andre steder. Håpet er selvsagt å få et nettverk som kan gi meg både innsikt og nye ideer. Jeg prøver også å bli kjent med Mynewsdesk og LinkedIn.
Hva er dine fem beste tips for å utnytte seg av internett og sosiale medier
når man jobber som journalist?
- En kommer ikke utenom Google, et veldig godt verktøy for å få en kjapp oversikt over et tema en vet en skal jobbe med. Jeg liker også å surfe på ulike primærkilder heller enn andre nyhetsmedier, da finner en saker ingen andre har tatt tak før en selv. Det er også en god ide å se over debattfelter der de finnes i de større nyhetsmediene. Her kan en finne enkeltmeninger og enkeltmennesker som kan være interessante i en større sammenheng. Facebook og Twitter synes jeg er gode "grasrot-medier". En får raskt et innblikk i hva folk er opptatt av, og det er en gullgruve for å finne kuriositeter og å få oversikt over vanlige menneskers dagsorden - hva de er mest opptatt av ulike pågående samfunnsdebatter.
Har du noen interessante case på en nyhet som du har fått gjennom tips
som du fått via sosiale medier?
- Jeg kommer først og fremst over morsomme og absurde saker som er delt viaFacebook fordi de er artige og iøynefallende. Absurde historier kan bli suksessersom såkalte "klikkere" på en nettside som tv2nyhetene.no som både er seriøst og tabloid. Men absurditeter er jo mest for gøy. Jeg synes de sosiale mediene er på sitt beste for en journalist når en får innblikk der folk personlig har blitt berørt av noe og forteller om det. Det kan være alt fra en som får bruke alle tilgjengelige hjelpemidler på en eksamen ved en høyere utdanningsinstitusjon, til en som er forbanna fordi hun har blitt lurt i boligkjøpet sitt.
Hvordan tror du bruken av sosiale medier kommer til å utvikles for
journalister?
Jeg tror sosiale medier er mest nyttig for journalister når folk snakker "rett fra levra" og sier hva de mener om noe som opptar dem, uten å være for bevisst og kalkulert på hvordan de bruker disse mediene. Om denne ærlige og kanskje også naive dimensjonen skulle forsvinne, tror jeg sosiale medier mister sin tyngde. Jeg tror derfor at utfordringen for en journalist blir å finne de rette nettverkene med mennesker som ikke overanalyserer hvilke konsekvenser det de ytrer kan få, men som bruker internett til å spre enkeltmeninger, større resonnementer og hverdagslige betraktninger som igjen kan plukkes opp av journalister.