Blogginnlegg -
4 tips for å bygge bedre relasjoner med journalister
Journalister flest jobber for å være objektive når de samler inn og publiserer nyheter. Samtidig er de mennesker som alle andre, og de vil naturligvis ofte nå ut til folk de kjenner for bakgrunnsmateriale.
Mange journalister mottar alt for mange pressemeldinger til enhver tid. Når de da mottar informasjon fra folk de liker og respekterer er det større sjanse for å at de benytter seg av akkurat denne informasjonen. Til tross for at PR- og kommunikasjonsrådgivere lever av sin kommunikasjonsekspertise er det relativt få som etablerer gode relasjoner til journalister. I følge vår helt ferske journalistundersøkelse, gjennomført i samarbeid med over 2000 journalister globalt, forteller 69 prosent at de aldri er i kontakt med kommunikasjonsrådgivere med unntak av når rådgiverne skal pitche historiene sine. Samtidig svarer 64 prosent av journalistene at de hadde satt pris på en god relasjon til kommunikatører.
Det er ingen grunn til å være nervøs for å ta initiativ til en relasjon med en journalist. Samtidig er det greit å huske på et par ting for at relasjonen skal bli god. Her er våre tips:
1. Ta hensyn til journalistens kalender
Journalister er åpenbart travle mennesker. De har intervjuer å gjennomføre, kombinert med stadig pågående research-arbeid og deadliner som skal møtes. Derfor er det lurt å forhøre seg om når og hvordan de ønsker å bli kontaktet, og lytte til hva de sier. Om en journalist kontakter deg er det imidlertid å anbefale å svare med en gang. Om du ikke har mulighet til å ta telefonen, send en melding og forklar hvorfor du ikke har mulighet til å snakke med vedkommende akkurat da.
2. Send relevant og interessant informasjon
Sett deg inn i hva slags type stoff en journalist dekker før du henvender deg til vedkommende. Om du sender noe som journalisten vanligvis ikke dekker er sjansen stor for nyheten ikke blir plukket opp. Vanskelig å finne ut av journalistens interesser? Les tidligere saker av journalisten, og følg vedkommende i sosiale medier.
Samtidig er det selvfølgelig viktig at pitchen din er tydelig, konkret og interessant fra A til Å.
3. Ikke bare ta kontakt når du har en historie å pitche
Det kan være en fallgruve å prøve å bli «for kompis», da journalister kan anse det som etisk problematisk. Samtidig kan de lett få følelsen av å kun bli brukt som et middel for å nå målet, om du kun kontakter dem når du ønsker publisitet. Vær vennlig, send tips som kan være relevant for journalisten selv om de ikke nødvendigvis handler om deg og spør hvordan det går når dere snakker sammen. Det er ikke alltid så mye som skal til for å vise at du bryr deg.
4. Vær en pålitelig kilde
Fortell journalistene du henvender deg til at de alltid kan kontakte deg for et sitat når de jobber på saker som er relevant for din bransje. En bonus utover å være behjelpelig med å skape en god historie er at det kan styrke omdømmet deres å bli sitert i en nyhetssak.
Ved å følge disse tipsene kan du bli en pålitelig og behjelpelig kilde for journalister. Når du viser at du respekterer tiden deres og bidrar med relevant informasjon, er muligheten større for at nettopp dine pitcher får større oppmerksomhet den dagen virksomheten din har noe på hjertet.
For flere tips og triks, last ned vår helt ferske journalistundersøkelse, Journalist Trends 2016.