Blogginnlegg -
En viktig strategi og fem tips for å søkemotoroptimalisere pressemeldingen
SEO, eller søkemotoroptimalisering, er ekstremt viktig for de
aller fleste som opererer på nettet. Andelen trafikk fra Google varierer mellom
30-70 %, tar du det bort blir resultatet katastrofe. Det internasjonale
reisebyrået Expedia.com mistet nylig 25 % av sin synlighet i Google -
aksjemarkedet reagerte med å nedjustere verdien til
Expedia-aksjer med 4,3 %.
Derfor er det smart å ha to tanker i hodet samtidig. Min gode jurykollega i Årets Nyhetsrom-juryen, Christian Kamhaug, etterspør den gode historien. Det er den gode historien som er grunnlaget for suksess i Google også.
Strategi: Analysér og prioriter!
Etter en analyse av en innholdsrik nettside jeg gjorde forrige måned, kunne jeg se at 60% av alle artikler får i praksis ingen besøk. Hver sak tar minst 2-3 timer å skrive, og sist år ble det produsert ca. 1500 tunge fagartikler. I beste fall 1800 timer rett i dass. Samtidig var det ca 10% av innholdet som hadde en betydelig popularitet, som dro lasset med tanke på interesse, engasjement og kvalitetsbesøk.
Ved å dypdykke i analyse - om det så er nettstedets webanalyseverktøy eller statistikk om dine pressemeldinger, eller andre kilder, så er det mye lettere å kunne produsere den gode historien. Som med bilkjøring er det lite fornuftig å kjøre uten speedometer. Hvor mange presseklipp får pressemeldingene? Hvor mange besøker nettstedet ditt som følge av aktiviteten din – og enda bedre hvor mange flere kunder får du?
Hvorfor er PR viktig for å bli synlig i Google?
Pressemeldinger som blir til saker i online media kan gi helt ekstreme resultater i Google. Google ser på nyhetsredaksjoner som autoritære. Blir du nevnt eller lenket til fra en redaksjonell plass får nettstedet ditt en tungtveiende stemme som kan få deg til å bykse frem i rangering.
Statskog er et godt eksempel på at pressemeldinger gir synlighet. Søker du på "hytteutleie" finner du de på 5 -6. plass i Google. Årsaken til at de har den posisjonen de har er ikke magisk innhold eller oppsett på nettsidene, men et kontinuerlig og vellykket fokus på PR-arbeid. Redaksjoner landet over viser til Statskog i saker de skriver om hytter i Norge - noe som viser seg i posisjonen de har opparbeidet seg i Google på temaet.
Fem tips for å søkemotoroptimalisere pressemeldingen
1. Bruk lenker i pressemeldingen din til relevante sider på nettstedet ditt.
Men ikke gjør som Expedia.com som blant annet jukset med lenker. Sørg for at alle lenker som går fra pressemeldingen på kjøpte flater - eksempelvis Mynewsdesk - er markert riktig med nofollow. Se denne forklaringen på hvordan og hvorfor i detalj.
2. Lær av BBC og Hemingway
Sørg for at du får med søkeord og en
emosjonell trigger i overskriften på meldingene.
BBC's overskrifter er en god inspirasjon. Det er lett å bli imponert over
Hemingway da han ble utfordret av en venn å skrive verdens
korteste historie: Babysko til
salgs. Aldri brukt.
3. Bruk søkeord med omhu
Bruk søkeord i overskrift, teksten og sekundære overskrifter, men ikke vær redd for å bruke synonymer og beslektede ord også. Dette skjønner Google - et variert og unikt språk gir effekt både i resultatlisten og hos de som faktisk leser det du skriver.
4. Bilder og video må være redaksjonsvennlig
Bruk bilder som lett kan brukes av journalister og bloggere – ta bildene selv og opplys i bunnen av pressemeldingen at bildet er til fri bruk. Har du unikt og nyhetsverdige video er det enda bedre. Redaksjonene setter pris på godt videomateriale. Et viktig moment er å passe på at dette er kjemisk renset for salgspitcher. Dette gjelder bilder, så vel som video. Tenk gjennom dette: Kunne dette bildet hørt til en sak på aftenposten.no? Ville forskning.no lagt ut denne videoen i en artikkel på sine sider?
5. Statistikk settes pris på
Tall og unik innsikt er lettomsettelig, bruk det! Visualiser det! Infographics var en stor greie i 2012 og 2013, og fungerer fortsatt bra. Det tar litt lenger tid å lage, men kutt heller i antall saker og gi skikkelig trøkk på noen store viktige som det er en sannsynlighet for å bli plukket opp. Om du ikke har tallmateriale - kjøp det via et analysebyrå og bruk det som grunnlag. Googles egne consumerbarometer.com er helt rå på dette, nettsiden greier å gjøre statistikk gøy. I hvert fall for meg.
Lykke til!
Skrevet av Magnus Strømnes Bøe, fagansvarlig SEO og partner i RED Performance.