Blogginnlegg -
Gjesteblogg: Tips og gode verktøy for å lage en produktiv innholdsplan
De fleste bloggere og innholdsprodusenter vil være enige om at regelmessig innholdsproduksjon ikke bare er vanskelig, det er også tidkrevende. Å finne de gode ideene, overholde tidsfrister og å få innholdet ditt til å gi verdi til virksomheten du jobber for er krevende. Bak det ligger organisering, god kommunikasjon og et sted man kan følge progresjonen på.
Denne fem-stegs prosessen for å skape en plan for ditt innhold både visualiserer og gjør det lettere for teamet å samarbeide om innholdsproduksjon på en effektiv måte.
1. Finn idéer og brainstorm
Bruk teammøter og møter med klienter for å diskutere ulike temaer og til å få tilbakemeldinger på hva målgruppen din vil lese mer om. Møter på tvers av virksomhetens områder kan være særlig nyttige her. For eksempel kan et møte mellom markedsavdelingen og salg gi viktig innsikt om kundenes ønsker og hva de spør om.
Det kan være fornuftig å ha en plan for innholdet ditt når du jobber med dette. Å ha en visjon for hva du ønsker at det skal oppnå på vegne av virksomheten hjelper deg med å holde fokus på målet. Simon Sinek sa følgende:” Folk kjøper ikke det du selger, de kjøper hvorfor du selger det.”
Online-verktøy kan også bistå i denne idémyldringsfasen. Å analysere hvilken type innhold som fungerer, holde deg oppdatert på bransjetrender og viktige søkeord er blant tingene du får gjort på plattformer som Buzzsumo og Moz. De viser hvor godt et tema har prestert via delinger på sosiale medier og organiske søk.
Ved å samle favorittbloggene og nettsidene dine i kategorier på Feedly får du oversikt over hva som er et populært i bransjen. Plattformer som Medium, LinkedIn og Reddit er også utmerkede steder for å følge trender og ideer fra thought leaders. Videre kan Quora kan gi deg oversikt over eksakte utfordringer din målgruppe ønsker å lære mer om innen gitte emner.
Avslutningsvis må du overvåke og høre hva som blir sagt om din virksomhet og i andre industrirelaterte medier. Ved å gjøre dette kan du finne inspirasjon til å dekke nye temaer. Verktøy som Mynewsdesk kan hjelpe deg med å overvåke mediene og finne ut av hva influencere skriver om. Verktøyet lar deg også analysere effekten innholdet ditt har på målgruppen, samt at du kan skalere kommunikasjonen din for å få større rekkevidde.
Uavhengig av hvilke verktøy og prosesser du benytter i en idémyldringsfase må du notere ned hvem du skal snakke med og hvilke verktøy du skal bruke. Formålet med dette er å lagre innholdsidéene, gi deg en tidsramme og struktur, samt at det hjelper deg med å holde idéene i synk med virksomhetens målsetninger og generelle bransjetrender.
2. Skriving og redigering
Nå som du har en liste med gode idéer er på tide å skrive. Start med en overskrift eller rammen til innlegget. Ikke tenk så mye på at alt er grammatisk korrekt og klart til publisering nå. Benytt gratisverktøy som ContentIdeator og CoSchedule’s Headline Analyzer for å generer en rekke med gode idéer til overskrifter.
Når det gjelder verktøy for å skrive er Google Docs en fantastisk skybasert tjeneste hvis du trenger å samarbeide i sanntid. Men hvis du trenger mer ro på skriveboret og rundt deg selv når du skriver bør du gå inn i fullskjermsmodum med Hemingway App og Refly Editors. Dette er rene drømmen for innholdsprodusenter.
Om du får skrivesperre kan du alltids prøve AnswerThePublic. Det er et fantastisk verktøy som både hjelper deg med SEO og viser deg akkurat hva målgruppen din søker etter innenfor emnet du skriver om.
3. Grafikk og visuelle uttrykk
Visste du at artikler med bilder får 90 % flere visninger enn de som ikke har det? De har også en 40 % større sannsynlighet for å bli delt på sosiale medier.
De siste årene har det kommet en hel del ulike programmer som hjelper deg med å visualisere idéene dine. Canva og Pablo by BufferApp er et par veldig gode alterativer for å lage visuelle elementer til dine innlegg. Selv om du ikke er en designer gir de deg mange valg og gode muligheter for å lage tekst og inspirerende sitater over bilder. For å finne gratis bilder med høy oppløsning kan du for eksempel besøke StockSnap.io.
Å visualisere resultater fra undersøkelser kan være veldig effektfullt. For å lage undersøkelser som gir merverdi til innholdet ditt kan du bruke verktøy som Typeform eller SurveyMonkey. De gjør jobben med å samle data og produsere analyser relativt enkelt.
GIFer har en stund vært veldig populære, og det er lite som tyder på at dette vil endre seg med det første. Om du bruker Mac kan du installere GIF-appen for å raskt kunne finne passende reaksjoner. En annen GIF-hack er å bytte ut ”www” i valgfrie YouTube-URLer med ”gif” for å lage heftige animasjoner. Obs: vær her sikker på at du ikke bryter med opphavsretten.
Hvis du vil lære mer om visuelt innhold innen PR kan du ta gratismodulen om dette i Mynewsdesk sitt digital PR-akademi her.
4. Distribusjon
Ha følgende formel i bakhodet når du jobber med innholdsproduksjon: 10 % innhold og 90 % distribusjon. Den digitale verden byr på uendelig mange muligheter for promotering, og vi vet alle hvor tidkrevende dette kan være. Lag en checkliste hvor du kan krysse av hver gang du publiserer noe. Checklister er særlig viktige for å holde oversikt over hvor innholdet er markedsført, og at du får markedsført det flere ganger på sosiale medier, via e-post og til personer som blir omtalt i innleggene. Her følger noen av våre idéer.
Gjenbruk av innhold er og blir viktigere for å nå den rette målgruppen som engasjerer seg på andre kanaler eller som foretrekker innholdsformater som presentasjoner (Slideshare) eller visuelle uttrykk (infografikk på Pinterest). Disse plattformene gir deg også muligheten til å drive trafikk til nettsiden eller bloggen din. Du får med andre ord igjen mer for innsatsen du legger ned i produksjonen.
Noen ganger kan likevel det enkle være det beste for engasjementet. Inkluder er Click to Tweet in postene dine. Videre kan du booste innlegg på Facebook via Facebook Ad eller be de ansatte om å dele dem videre for å oppnå økt rekkevidde. Sist, men ikke minst, du må huske å måle for å finne ut hvordan innholdet presterer. Å vite hvordan innholdet presterer gir deg et bedre beslutningsgrunnlag neste gang du skal produsere noe.
Når innholdet er klart så er det bare å bruke PR-plattformen Mynewsdesk til å nå ut med budskapet. Len deg tilbake, ta det med ro og la innholdet bli distribuert i nyhetsrom, via sosiale medier og til kontaktlister.
5. Organiser og strukturer
Den største utfordringen med innholdsplanen er å organisere arbeidet og holde på strukturen. Å ha et sted hvor du kan følge progresjon, planlegge og holde oversikt over bilder og filer er svært viktig.
De beste idéene kan dukke opp på utradisjonelle og lite praktiske måter. Trello er et godt valg da du kan lage kort for hver idé og senere legge til bilder, tidsfrister og checklister for distribusjonen. Hvis du benytter deg av Evernote så kan du synkronisere disse programmene via Trello om du legger til Evernote Power-Up.
Hva angår skriving og produksjon av innhold så må du sørge for at innholdet er balansert og at det tjener formålet du ønsker at innholdet ditt skal ha. Å ha et system hvor du via visuelle hjelpemidler kan kategorisere innhold etter emne eller tema hjelper deg med å balansere innholdet. Bruker du Trello kan du markere idéer med etiketter for å få et raskt overblikk og se at alt er i henhold til de overordnede målene dine.
Et annet viktig verktøy for å holde oversikt over produksjonen er kalenderen (eksempelvis Google Calendar som er gratis). Å ha en kalender som er synlig for alle gjør det enklere å sørge for at teamet ditt holder seg til tidsplanen og når deadlinene som er satt. Med Trellos Calendar Power-Up kan hvem som helst i teamet se når innlegg er planlagt publisert og det gir gode muligheter for at alle kan forberede seg skikkelig, enten det gjelder design eller copy for sosiale medier.
Avslutningsvis, når du forbereder en kampanje eller en innholdsplan, kan disse stegene og den samme listen hjelpe deg med å holde orden i sysakene. Velg favorittappen for å lage to do-lister eller bruk checklister i Trello. Ta med alt som trengs å bli gjort i listen. For eksempel kan tittel, introduksjon, lenker, bilder, nøkkelord, eksterne lenker, stavekontroll og call to action stå på listen for skriving. Gjør det samme for design og distribusjon.
Det er vel ingen overraskelse at vi bruker Trello for å holde oversikt over vår innholdskalender – noe vi ikke er alene om. Mynewsdesk, Mashable og ReadWrite bruker det også for å holde oversikt over sin innholdsplan. Les mer her.
Kopier vår innholdskalender og bruk den selv
# # #
Gjestebloggen er skrevet av Jordan Mirchev, Marketing Manager Nordics hos Trello.
Trello er et webbasert verktøy som hjelper teamet ditt med å planlegge og organisere prosjekter. Skap tavler for å organisere prosjektene og samarbeid med kollegaer for å produsere godt innhold.
Vil du lære mer om ulike aspekter ved kommunikasjon som historiefortelling, influencer-relasjoner, distribusjon, visuell PR og måling? Da kan du besøke Mynewsdesk sitt digitale PR-akademi og melde deg på helt gratis.