Blogginnlegg -
Hvordan lykkes med historiefortelling
Å publisere innhold betyr ikke at man forteller gode historier – det er ikke så enkelt. La oss se på noen klassiske feil mange virksomheter gjør og hva du kan gjøre for å unngå dem, samt å mestre historiefortellingens kunst.
En historie er en”fortelling om en hendelse eller en serie med hendelser,” skrevet eller fortalt med det formål å underholde eller informere. Videre er historiers formål å fange publikums oppmerksomhet ved å spille på ulike menneskelige følelser. Kanskje er det enda viktigere at historier skal få fart på publikums fantasi, kreativitet og at det skal være inspirerende. Om en historie ikke lykkes med å trigge disse følelsene, har den ikke lykkes med sitt formål.
Alle historier har en handling, og de består av en start, et dilemma og handlingsforløpet som tar fatt på dette, før det rundes av med et utfall og en avslutning. Som regel har de også en helt eller heltinne, samt en skurk. Strukturen er ganske klassisk, og vi kjenner den igjen fra veldig mange ulike historier, gamle som nye.
Den kreative prosessen bør likevel ikke begrenses av rammeverket, og den må få utfolde seg fritt for å kunne inspirere, underholde og undervise. Husk at det er viktig å frembringe engasjerende følelser med din historiefortelling, noe du trolig ikke lykkes med om historien er kjedelig.
Unngå dette når du vil engasjere med historier
Hva engasjerer ikke, og hvorfor sliter så mange virksomheter med historiefortellingen sin?
1. Egosentriske historier
Meldinger som i all hovedsak refererer til din virksomhet, markedsføring av et produkt eller produktorienterte tekster er ikke historiefortelling. Ta eksemplet med middagsgjesten som kun snakker om seg selv under hele middagen – det er ikke alltid like interessant. På den andre siden, en person som stiller interessante spørsmål, deler inspirerende eller nyttig informasjon vil være mer spennende å konversere med. Med andre ord bør du unngå innhold som kun snakker om egne produkter eller hva dere gjør. Prøv heller å inspirer, utfordre og underhold.
2. Innhold uten annet enn tekst
Før kunne du skrive gode blogginnlegg og få skryt på bakgrunn av tekst og struktur alene. Slik er det ikke lenger – det trengs visuelt innhold for å trekke oppmerksomhet. Bruk det for alt det er verdt.
3. Selvpromotering
Unngå å sleng inn virksomhetens navn på slutten av en ellers god historie bare for å forsikre deg om at alle skal vite hvem som står bak den ellers gode historien. Det finnes alternative metoder å bygge virksomheten på, og god historiefortelling vil gjøre jobben for deg.
4. Selvskryt
Nok en gang – ved å bare prate om egen virksomhet og hvor bra den er risikerer du å fremstå som kjedelig og lite kreativ. Ikke gjør dette. Prøv heller å inkludere influencers utenfor virksomhetens fire vegger. Eksterne bidrag kan gjøre innholdet mer interessant og det vil trolig nå ut til et bredere publikum.
For å oppsummere har vi følgende tips å dele:
1. Underhold, inspirer og informer
2. Finn felles interesser med publikumet og gi dem verdifullt innhold
3. Bruk visuelt innhold for å gi en rikere brukeropplevelse
4. Ikke tving et produkt eller tilbud på publikum
5. Oppfordre folk utenfor virksomheten til å fortelle historien
Hvis du vil lære mer om hvordan andre virksomheter jobber med historiefortelling kan du ta vår modul om dette på det digitale PR-akademiet