Blogginnlegg -
Intervju med Martin Schibbye om sosiale mediers betydning for journalistikk
I løpet av de siste årene har stadig flere startet å diskutere, stille spørsmål ved, og utforske hvilken betydning sosiale medier har for nyhetsrapportering og konsum. Det er ingen tvil om at sosiale medier har blitt en viktig kanal. Bare i USA sier 67 % av befolkningen at de leser nyheter på sosiale medier.
Med dette som kontekst, intervjuet Mynewsdesk Martin Schibbye, bedre kjent som én av de to svenske journalistene som satt 400 dager i et etiopisk fengsel i 2011-2012. Nå er han sjefredaktør i the Blank Spot Project. Vi ville forstå sosiale medier fra en journalists perspektiv. Hvordan han bruker sosiale medier til å finne nyheter, gjøre research på historier, samt hvordan han ser på sosiale medier som kanal.
Hva er ditt syn på sosiale medier som en kilde til informasjon?
Som journalister kan vi ikke velge hvor vår målgruppe skal være eller hvor de tilbringer tiden sin. Vi trenger å være tilstede der de er med våre historier.
Hvordan bruker du sosiale medier i jobbsammenheng?
Alle de ulike verktøyene for sosiale medier gir utmerkede muligheter for meg til både å produsere innhold og til å diskutere mine historier med leserne.
Hvorfor ønsker du å diskutere historiene dine med lesere?
Den journalistiske tanken om å være i et elfenbenstårn, og at man derfra sender ut nyheter – de dagene er forbi.
De fleste lesere, seere og lyttere vet mer enn meg om flere av temaene jeg dekker, og hvis jeg kan legge til disse perspektivene til min rapportering, da blir den bedre.
Hvorfor bør journalister benytte seg av sosiale medier?
Verktøyene som gjør det mulig å kommunisere er noe vi burde benytte oss av. Ikke bare til å distribuere innhold og for å få folk til å dele, men å bruke dem til ekte kommunikasjon, og én-til-én samtaler.
Hvordan har sosiale medier endret journalisters rolle?
Som journalist bør du heller se på deg selv som en som fører samtaler med folk heller enn en som produserer innhold. Historien er ikke over når du trykker på publiser. Snarere tvert om – det er da den starter, og den utvikler seg gjennom diskusjon. Derfor bør man avse tid i arbeidsdagen sin til å diskutere med leserne.
Hvilke råd vil du gi til journalister som akkurat har startet sin karriere?
Som journalist vil det aldri være slik at du er den eneste som sitter på kunnskapen. Den viktigste innsikten for å overleve i det nye medielandskapet er å forstå at leserne ofte vet mer enn deg.
Hvordan har leseres rolle endret seg?
Før i tiden pleide lesere å ringe inn for å peke på skrivefeil eller noe annet som var galt i en artikkel. Nå er det ikke slik lenger. Nå må vi forstå at de muligens vet mer om temaet enn det du gjør, og hvis jeg kan samarbeide med dem om en historie så vil det forbedre min journalistikk. Det er viktig at man ikke stille spørsmålstegn ved leserne sine når en historie er ferdig, men fra de øyeblikket man får idéen.
Hvordan kan journalister gjenvinne folkets tillitt til mediene?
Du kan ikke gjemme deg bak en skranke. Du må være ute blant folk og forsvare journalistikken din, eller å forklare hvorfor ting gikk galt.
For å forstå mulighetene og begrensningene til sosiale medier for nyhetsformidling, kan du laste ned vår siste e-bok her eller i banneret nedenfor.