Blogginnlegg -
PR og sosiale medier, hvilke muligheter finnes?
Innlegget er skrevet av Mynewsdesk og basert på Ingvild Moen sin presentasjon under frokostseminaret "Suksess med PR, innhold og engasjement", i Trondheim onsdag 3. juni 2015.
Sosiale medier har utviklet seg til å bli en viktig kilde til nyhetsstoff for journalister. Tuva Moflag i Dinside spør sine følgere på Twitter etter stoff å skrive om, og Eivind Waage booker gjester til Dagsnytt via Instragram-kontoen sin. Journalister er på jakt etter informasjon som er relevant, viktig og tidsriktig. Og skal dere ha en sjanse for å få redaksjonell PR gjennom sosiale medier, så må journalistene vite hvem dere er.
Ta posisjon
Det er viktig å være tydelig, konsekvent og forutsigbar i egne kanaler. Ha en tydelig identitet og hold deg alltid til din historie. Målgruppa bør alltid være i fokus, så still dere spørsmålet; Hva skal til for at vår målgruppe ønsker å følge oss? Vær heller ikke redd for å prøve nye ting, selv når dere allerede lykkes!
Når dere har fått PR gjennom sosiale medier er det viktig at journalisten krediteres. Aldri stjel stoff uten å gi den som skriver det æren. Bygg genuine relasjoner til journalistene, og gjør dem til helter. Det handler rett og slett om å vise takknemlighet.
For å holde liv i en redaksjonell sak bør den deles i egne kanaler og debatteres videre. Når saken skal deles i egne kanaler må innholdet skreddersys for hver kanal, ettersom målgruppen kan være ulik fra nettverk til nettverk. Utover formen på innhold er også aksepten for publiseringsfrekvens ulik i forskjellige kanaler. Det er greit å publisere hyppig på Twitter, mens på Facebook kan flere innlegg per dag raskt oppleves som støy. En grei tommelfingerregel er derfor at man aldri skal publisere det samme i flere kanaler, og aldri autoposte innhold. En fremdriftsplan for sosial deling er ganske grunnleggende, men ikke mindre nyttig av den grunn; Hva skal ut? Når skal det ut? Og hvor skal det ut?
Oppskriften
Grilstad sin Strandaskinke er et eksempel på en vellykket merkevare med suksess i sosiale kanaler. Strandaskinke har sin egen profil på Instagram. Da Grilstad fikk øynene opp for en leser som hadde publisert en oppskrift kommenterte på brukeren sitt bilde, gav komplimenter for spennende oppskrift og spurte om lov til å dele bildet videre i sine egne kanaler. Dette resulterte i at oppskriften ble delt 1 500 ganger og lesernfikk 11 000 besøk på bloggen.
Hvorfor er dette bra? Jo, fordi Strandaskinke er i fokus. Det har ingenting å si at det er Strandaskinke som er avsenderen, det viktigste er at publikum blir inspirert av produktet. På grunn av måten de viste sin takknemlighet til brukeren ved å kreditere henne, har det i ettertid endt med at den samme brukeren har postet flere ulike oppskrifter med nettopp Strandaskinke. For å få oversikt innhold som deles mye kan dere gjerne ta i bruk hjelpemidler som http://storyboard.mx/norway og http://howmanyshares.com/
Seks tips:
1. Hold deg alltid til din store historie - en tydelig identitet.
2. Bygg genuine relasjoner med journalistene gjennom de sosiale kanalene. Gjør dem til helter.
3. Når du har fått PR: Skap spredning og debatt - gi liv til saken. Gi belønning (i form av respons) når folk deler.
4. I egne medier: Ha alltid målgruppa i fokus. Det handler faktisk ikke om deg. Hvorfor skal målgruppa ønske å følge deg/dere?
5. Kjør sakene på kanalens premisser. Autopost = fy.
6. Fortsett å prøve nye ting, selv når dere lykkes.
Ingvild Moen er gründer av Resonate. Hun jobber til daglig med sosiale medier og digital markedsføring for kunder som Nordea, MTG TV og Finn.no. I 2014 ble Ingvild kåret til Årets Sosiale Medier Personlighet på Social Media Days. Hennes presentasjon fra foredraget som innlegget er basert på kan lastes ned som relatert materiale i dette blogginnlegget.