Blogginnlegg -
Fire raske tips fra journalister til kommunikatører
Hva synes egentlig journalister om e-postene og telefonene fra kommunikatører? Husker de den ene saken de plukket opp eller husker de de mange hundre e-postene de lar ligge? Og hva med kommunikatørene? Her er fire tips fra over 2000 journalister, og noen innrømmelser fra over 1000 kommunikatører.
1. Vinkle saker slik at de er nyttige for journalistene, ikke for deg selv
En ny undersøkelse gjennomført av Mynewsdesk så nærmere på forholdet mellom journalister og kommunikatører. I forbindelse med dette ble også virksomheters forsøk på historiefortelling dekket, og det viser seg at mange journalister ikke lar seg begeistre. Videre ble det også sett nærmere på hva kommunikatører kan gjøre for å bedre relasjonene med journalister.
Det var særlig tre temaer som utmerket seg blant journalistene:
- Kommunikatører fokuserer i for stor grad på sine egne behov istedenfor journalistens når de selger inn en sak til mediene
- De er alltid ute etter å selge noe
- Historiene deres mangler journalistisk teft og disiplin
For ordens skyld opplyste over halvparten a kommunikatørene som deltok i undersøkelsen at de i fokuserer mer på egne behov enn journalistenes.
Med dette som bakgrunn kan det være fornuftig å vurdere om dette høres ut som deg og din virksomhet. Dersom det gjør det, bør du legge litt ekstra innsats i å endre dette, slik at du kan bli en ressursperson for journalistene du er i kontakt med. Vinkle også sakene på en mer samfunnsnyttig og relevant måte. Da vil de nok i større grad dekke journalistenes behov og ikke dine egne.
2. Gjør grundig forarbeid
Her er journalistene veldig tydelige - de vil ha eksklusive saker som passer temaer de dekker. Med andre ord setter de ikke pris på generiske masseutsendelser, da dette potensielt kan skade din kredibilitet og troverdighet. Det er viktig at sakene blir opplevd som eksklusive, da de ikke ønsker å publisere den samme saken som øvrige konkurrenter. Journalistene sier selv at kredibiliteten til virksomheten som selger inn saken er noe av det viktigste for dem.
Start med å bygge opp kredibiliteten din ved å undersøke hva avisen og akkurat denne journalisten foretrekker å dekke. Når innsalget er skreddersydd vil du oppleves som mer kredibel, og du får større muligheter for å fungere som en troverdig kilde. Med andre ord - ikke forsøk å selg budskapet ditt til alle - selg gode, men ulike historier til noen få.
3. Ikke vent til siste liten
Å være reaktiv når man forsøker å etablere relasjoner til journalister gir sjelden gode resultater. Vær mer proaktiv og ta kontakt med dem tidligere. Lær dem å kjenne slik at du vet hvem du kan kontakte med ulike typer innhold. Da lærer du deg også hvordan og når de foretrekker å motta saker, og du kan fremstå som om du viser større interesse for deres arbeid.
Tre fjerdedeler av journalistene som svarte på undersøkelsen oppgir personlig nettverk som det første stedet de søker når de leter etter historier. Hvis du ikke bare spør om tjenester når det måtte passe deg, vil du trolig kunne bli viet mer tid fra journalisten når du trenger det.
4. Pitch fullverdige historier med tilbehør
Gå rett på sak når du først har noe å melde. Journalistene har trolig ikke tid til å gå rundt grøten, da de har et stort press på seg for å produsere nyheter og tøffe tidsfrister. Ikke bare ha historien klar, men tilby alt du har av tilleggsinformasjon slik at de kan produsere saken fort. Hvis de må bruke mye tid på å finne kontaktpersoner, finne dokumentasjon og øvrige vedlegg, minker sjansen for at saken får omtale.
Vær på tilbudssiden her. Tilby intervjuer, tilby relevant tilleggsinformasjon som kan gjøre saken mer relevant og interessant, og hjelp journalisten ved å gjøre jobben deres lettere.
Hvis du vil lese mer om hva journalistene som deltok i undersøkelsen tenker når de blir pitchet en historie, kan du laste ned rapporten PR tips from journalists her.