Blogginnlegg -
Ser en sammenheng mellom effektivitet og strategi
Mynewsdesk gikk, sammen med Berghs School of Communication, i bresjen for en PR-revolusjon og gjennomførte den første omfattende undersøkelsen med fokus på digital PR. Mer enn 2500 kommunikatører fra åtte ulike land deltok i undersøkelsen.
Vi fikk massevis av verdifull informasjon. For eksempel, visste du at bare 35 % av deltakerne har en dokumentert strategi for digital PR? De vanligste problemene og utfordringene er, som vi har omtalt i tidligere blogginnlegg, manglende ressurser, manglende kompetanse og tid til å evaluere teknologisk verktøy, samt digital kompetanse.
Her kan du laste ned de to e-bøkene som foreløpig er publisert:
1. Global study sets stage for the digital PR revolution
2. Technology elevates its role and impact: Is your organization equipped for digital PR success?
Så, hvordan ble rapporten til? Vi tok en prat med skaperne bak den: Christopher Van Mossevelde, Global Content Marketing Manager og Daniel Vazquez, Community Manager i Norge.
Digital PR Revolution, hva tenkte dere egentlig om navnet?
Chris: Etter å ha spurt over 2500 kommunikatører i åtte ulike markeder så vi at bare 35 % er komfortable med sin innsats innen digital PR. Seks av ti kommunikatører er enten i startfasen med digital PR i sin virksomhet, eller de sliter med å lage en holistisk digital PR-strategi. Funnet var egentlig veldig overraskende. Dette tatt i betraktning måtte vi begynne å prate om en rask omstilling. Alle kommunikatører må omfavne og begynne å mestre digital kommunikasjon.
Hva angår undersøkelsen, hvordan gikk dere frem?
Daniel: De siste årene har vi publisert en rapport som har blitt kalt PR Challenges. I motsetning til disse rapportene som i større grad kartla utfordringer kommunikatører møter daglig, ville vi finne løsninger på disse, samt se fremover. Vi ville finne ut av hva folk tror vil skje, og hva vi eventuelt kan gjøre med det. Prediktivt er ordet.
Vi gjorde massevis av research under sommeren 2016. Det innebar at vi leste mange rapporter for å se hva andre organisasjoner og virksomheter dekket. Når man holder på med denne typen arbeid er det viktig å være kritisk til alt man gjør. Spørsmål som : hva ønsker vi å oppnå? Skal undersøkelsen være deskriptiv, prediktiv, forklarende eller normativ? Hvordan skal vi samle data? Alt dette er nødvendig for å finne det analytiske rammeverket for undersøkelsen.
Når vi hadde fått på plass disse elementene startet vi å utvikle hypoteser, for så å utvikle en spørreundersøkelse. Når vi omsider hadde fått samlet all dataen startet arbeidet med å analysere resultatene, og til slutt kunne vi produsere rapporten. Jeg må gi en stor takk til alle som deltok i studien og som tok seg tid til å svare. Jeg håper virkelig rapporten kan være til hjelp for dem.
Massevis av data og interessante funn. Så dere noen trender?
Daniel: Ja, det er noen trender. Vi så raskt hvor like de ulike markedene var. De åtte forskjellige markedene hadde mer eller mindre de samme utfordringene, de samme teknologiske problemene, og de vurderte sin effektivitet til å være omtrent det samme. Dette var litt overraskende for meg, gitt kulturelle forskjeller og graden av digitalisering i samfunnene. Digital PR er faktisk et globalt anliggende.
Vi kunne også se en sammeneheng mellom respondentenes effektivitet og dere fokus på strategi. Den samme trenden var tilstede da vi så på effektivitet og bruken av teknologi. På mange måter kan disse resultatene ses på som en lettelse for kommunikatører, fordi det er noe man kan ta tak i. Sammenlignet med å få flere ressurser er dette relativt ”lett” å gjøre noe med. Å bruke tid på å lage en strategi for digital PR vil trolig hjelpe de fleste med å strukturere og effektivisere kommunikasjonen.
Hvilke råd har du til virksomheter som ikke har en dokumentert strategi for digital PR, men som vil komme i gang med det?
Chris: Sett av tid til å jobbe med det. Det viktigste er å kjenne målgruppen sin og sette tydelige mål. Start med å gjøre research. Forstå målgruppen din, deres interesser samt hvordan de konsumerer innhold. Jo mer du vet, jo letter blir det å skape innhold som resonnerer godt med dem. Du må også vite hva du vil oppnå og hvordan det passer inn med virksomhetens overordnede mål. Uten smarte mål er det umulig å vite om du er effektiv med din digitale PR. Videre finnes det andre ting du kan gjøre som for eksempel å lage en innholdskalender, distribusjonsplan samt måling av data for å optimalisere kommunikasjonen. Det kan du lese mer om i e-boken.
Del to ble nylig lansert og del tre lanseres om noen uker. Hva kan vi forvente oss?
Chris: Del to handler om verktøy og del tre om fremtiden. Jeg nevnte i presentasjonen på Berghs at kommunikasjonen din er tilnærmet verdiløs om du ikke har de rette verktøyene på plass. Dette har også blitt gjentatt da vi slapp del to. Vi forteller ikke hvilke verktøy man skal investere i, men forsøker å guide folk gjennom prosessen og gi dem tips til hvordan de kan tenke og gå frem når de ser på ulike tekniske løsninger.
Del tre ser nærmere på fremtidige trender og utfordringer. Ingen kan med sikkerhet si at de vet hvordan fremtiden vil se ut, men det finnes sterke indikasjoner på at virksomheter trenger flere og bedre kvalifiserte personer i temaene sine dersom de skal lykkes med sin digitale PR. Videre ser vi nærmere på kunstig intelligens og hvorvidt det kan komme til å erstatte mange yrker. Klart det har potensialet til å gjøre det, men jeg tror ikke vi har kommet helt dit. Tiden får vise.
Om du også ønsker å høre mer om dette, kan du komme på vår kundefrokost 16. februar.